Melse Wassink: de foutieve en negatieve berichten zijn we méér dan zat!

07-05-2018
Door: Richard Melse

Tendentieus

Het is u misschien niet ontgaan dat onze beroepsgroep nogal onder vuur ligt. "Terecht!”, zult u misschien denken: “bewindvoerders werken met het geld van anderen, juist een kwetsbare groep. Bovendien verschijnen er regelmatig berichten over misstanden!”

In beide gevallen heeft u gelijk… wat betreft dat laatste voeg ik toe: “Helaas!” Dus het is goed dat er controle is op de kwaliteit en op de doelmatigheid van de werkzaamheden. Daarover kunnen we het dus eens zijn.

Jammer is het echter, wanneer de bezorgdheid van politici of journalisten omslaat in een soort van heksenjacht op een complete beroepsgroep. U weet immers dat

Lees meer: Melse Wassink: de foutieve en negatieve berichten zijn we méér dan zat!

Dat is toch grappig!

23-03-2018
Door: Richard Melse

Een gemeente moet zich aan privacyregels houden en gooit daarom het sleepnet uit. 

Privacy is een hot issue. En met het referendum over de “Sleepwet” net achter de kiezen,  de laatste ontwikkelingen rondom Facebook en de AVG op komst is dat maar goed ook.

Maar ja, Nederland zou Nederland niet zijn als….

Vandaag ontvingen we voor één van onze cliënten een informatieverzoek van een gemeente. Vraag was alleen voor wélke cliënt, omdat de mail – naast de algemene tekst – maar één code bevatte, die bij ons onbekend is.

Logische vraag onzerzijds (vonden wij) is dan: “kunt u ons vertellen welke cliënt dit betreft?”.

Lees meer: Dat is toch grappig!

Frauderende bewindvoerder veroordeeld

05-02-2018
door: Bianca Wassink

PGB Fraude


Verzoek van de rechtbank

Twee en een half jaar geleden benaderde de rechtbank ons voor een “speciale missie”. Er was een zitting voor ontslag/benoeming geweest met een ander kantoor, maar deze trok zich op het laatst terug, zij wilden er niet aan beginnen. Zoals velen wel weten houden wij wel van een uitdaging, dus wij hebben die uitdaging aangenomen.

PGB fraude

Wat was er aan de hand? Deze cliënt stond alleen maar onder bewind gesteld met zijn PGB. Maar… er viel niets meer te beheren, het PGB-geld was verdwenen: De vorige bewindvoerder had bijna twee jaar lang het PGB geld aan

Lees meer: Frauderende bewindvoerder veroordeeld

Bijstandsuitkering kwijt!

01-12-2017
Door: Richard Melse

Goed dat er regels zijn?

Nederland is een regelland. Natuurlijk is het goed dat er (geschreven en ongeschreven) regels en wetten zijn. Zo is het reuze handig dat iedereen rechts rijdt en dat we met z’n allen hebben afgesproken wanneer de zomertijd in gaat. Maar veel te vaak gaat het fout, staan de regels haaks op elkaar en schieten we collectief ons doel voorbij. Een schrijnend voorbeeld daarvan was deze week te zien in het programma Radar. Het is ongelofelijk dat iemand die een gemachtigdenpasje heeft en daarmee de inkopen voor haar demente moeder doet haar bijstandsuitkering voor 2 jaar kwijtraakt én daarbovenop nog flinke een boete krijgt. Omdat zij niet wist dat ze dit door had moeten geven, wordt ze nu bestempeld als bijstandsfraudeur.

(https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/27-11-2017/bijstandsuitkering-kwijt-door-pinpas-van-demente-moeder/).

Een incident denkt u? Helaas niet:

In de dagelijkse praktijk lopen wij (en met ons vele andere bewindvoerders) aan tegen de gevolgen van de doorgeslagen regelgeving. Er is gelukkig wel veel gerepareerd de afgelopen tijd, maar we zijn er nog lang niet. En te midden van een oerwoud aan regels,

Lees meer: Bijstandsuitkering kwijt!

Verrast door de Rechtbank!

21-11-2017
Door: Bianca Wassink

Vandaag werden wij op kantoor verrast met een mooie bos bloemen. De afzender bleek de Rechtbank te zijn en met dit gebaar wilden zij ons bedanken voor onze bijdrage tijdens de pilot KEI Toezicht en Bewind (digitalisering Rechtbank). Mede door de goede samenwerking met de Rechtbank en OnView (ons softwareprogramma) hebben wij hier met veel plezier aan meegewerkt! Wij vertellen hier ook over in het filmpje dat je kunt terugvinden op Rechtspraak.nl.

De verlammende impact van schulden en schaarste

16-11-2017
Door: Richard Melse

Bij onze werkzaamheden merken wij dagelijks wat de onzekerheid van een lastige financiële situatie (onstabiel of onvoldoende inkomen, het hebben van schulden)  met mensen doet. Het is soms schrijnend om te zien hoe de stress die hierdoor wordt veroorzaakt de mensen verlamd en in de greep houdt.

Onderzoek

Onderzoeker drs. Vivian den Hartogh van het lectoraat Schulden van Hogeschool Utrecht vatte de (effecten van de) problematiek tijdens een interessante lezing samen in enkele getallen:

  • 1 op de 5 huishoudens heeft schulden
  • 1 op de 4 huishoudens heeft geen buffer om tegenvallers op te vangen
  • 1 op de 2 huishoudens komt (soms) maar moeilijk rond

Lees meer: De verlammende impact van schulden en schaarste

12, 5 jaar verbazing en (soms) ontroering

10-11-2017
Door: Richard Melse

Volgend jaar is het zo ver. Ons bedrijf is dan 12,5 jaar werkzaam als bewindvoerder, mentor of curator. Een periode waarin we ons steeds hard hebben gemaakt voor de belangen van onze cliënten. Eerst “aan de keukentafel”, naast andere werkzaamheden, maar na een paar jaar toch volledig gericht op deze (toen) nieuwe uitdaging en inmiddels uitgegroeid tot “een grote partij”.
Eerst onwennig en soms wat onzeker, maar nu ervaren en overtuigd.

Lees meer: 12, 5 jaar verbazing en (soms) ontroering

Melse Wassink